Maria Vancells

Ni miedo, ni pereza, ni vergüenza

Quatre dies de gener«Quatre dies de Gener» és la primera novel·la d’una trilogia de Jordi Sierra i Fabra. En aquesta, presenta al Miquel Mascarell, un inspector de policia a l’època de la República, just quatre dies abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

El 22 de gener el govern de la República abandona la ciutat i durant quatre dies, el caos ho posa tot de cap per avall. En Miquel Mascarell, no pot fugir de Barcelona perquè la seva dona està malalta i mentre encara és a la comisaria, apareix una antiga prostituta perquè no troba la seva filla.

A partir d’aqui, en Miquel Mascarell comença una investigació que el va portant per diferents ambients de Barcelona, una Barcelona morta de fam, amb la gent esgotada i amb les tropes de Franco a punt d’entrar.

Els que eren afins a la República, que fugen de Barcelona amb el poc que tenen, morts de gana i entre combats. Els que eren afins a Franco, amagats durant els tres anys de la guerra i que van tornant a Barcelona per recuperar els seus poders i les seves influències.

La novel·la és molt maca, però sobre tot, per a mi ha sigut impactant perquè m’ha fet conèixer la Barcelona dels meus avis, les situacions que van viure, de gana, injusticies, i de por, i m’ha ajudat a entendre moltes coses.

Després de «Quatre dies de gener«, Jordi Sierra i Fabra va publicar «Set dies de juliol«, que vaig llegir fa uns mesos i que ja vaig resumir en aquest post.

Ara tot just començo el de «Cinc dies d’octubre«… ja us l’explicaré ;=)

2 comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.