27 mayo, 2023

Quatre dies de gener

Quatre dies de gener«Quatre dies de Gener» és la primera novel·la d’una trilogia de Jordi Sierra i Fabra. En aquesta, presenta al Miquel Mascarell, un inspector de policia a l’època de la República, just quatre dies abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

El 22 de gener el govern de la República abandona la ciutat i durant quatre dies, el caos ho posa tot de cap per avall. En Miquel Mascarell, no pot fugir de Barcelona perquè la seva dona està malalta i mentre encara és a la comisaria, apareix una antiga prostituta perquè no troba la seva filla.

A partir d’aqui, en Miquel Mascarell comença una investigació que el va portant per diferents ambients de Barcelona, una Barcelona morta de fam, amb la gent esgotada i amb les tropes de Franco a punt d’entrar.

Els que eren afins a la República, que fugen de Barcelona amb el poc que tenen, morts de gana i entre combats. Els que eren afins a Franco, amagats durant els tres anys de la guerra i que van tornant a Barcelona per recuperar els seus poders i les seves influències.

La novel·la és molt maca, però sobre tot, per a mi ha sigut impactant perquè m’ha fet conèixer la Barcelona dels meus avis, les situacions que van viure, de gana, injusticies, i de por, i m’ha ajudat a entendre moltes coses.

Després de «Quatre dies de gener«, Jordi Sierra i Fabra va publicar «Set dies de juliol«, que vaig llegir fa uns mesos i que ja vaig resumir en aquest post.

Ara tot just començo el de «Cinc dies d’octubre«… ja us l’explicaré ;=)

2 comentario en “Quatre dies de gener

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.