Maria Vancells

PASSIÓ PER COMUNICAR

PASSIÓ PER COMUNICAR

El teatre com a eina de vida

Sabeu que hi ha una cosa que m’apassiona profundament oi? Doncs sí, cada vegada més, descobreixo com el teatre pot transformar les nostres vides. No, no has de ser un actor professional per a beneficiar-te del teatre; de fet, tots som actors, cada dia, en moltes situacions. La qüestió és si en som conscients o no.

Encara que no t’ho creguis, jo era vergonyosa.

Si, si, encara que no t’ho creguis, jo era una persona extremadament vergonyosa. La idea de parlar en públic o simplement expressar les meves emocions enfront d’uns altres m’aterria. Va ser a través del teatre que vaig descobrir una nova faceta de mi mateixa. En interpretar diferents personatges i viure les seves històries, vaig aprendre a connectar amb les meves pròpies emocions i a expressar-les sense por. L’escenari es va convertir en un espai segur on podia experimentar i créixer. A poc a poc, la vergonya es va esvair, donant pas a una confiança que mai vaig pensar que tindria. El teatre no sols em va transformar com a actriu, sinó també com a persona.

Creus que a mi no em costa la gestió de les emocions?

El teatre ens obliga a explorar una àmplia gamma d’emocions i a entendre-les en profunditat. Saps aquest moment en el qual et sents aclaparat i no saps com gestionar el que estàs sentint? Bé, perquè el teatre et dona eines per a identificar, canalitzar i expressar les teves emocions d’una manera saludable i constructiva. Almenys a mi, m’ha ajudat moltíssim tots aquests anys. Ser conscient de què t’està passant, t’ajuda a gestionar i a viure les teves emocions des d’una perspectiva molt més autèntica i calmada.

Jo? Parlar en públic? Ni de broma!

Recordo el pànic que vaig sentir la primera vegada que havia de posar-me davant dels alumnes a impartir una formació de disseny web. Estava aterrida. Pensava que no seria capaç. La classe va anar força bé i els meus alumnes van gaudir, però vaig decidir aprendre a gestionar aquesta por i em vaig inscriure en un taller de teatre. Va ser una experiència reveladora. La pràctica del teatre em va ensenyar a canalitzar els meus nervis i a trobar la meva veu. En les següents classes que vaig impartir, vaig sentir que dominava molt millor els meus nervis. Les paraules fluïen i, en finalitzar, els meus estudiants fins i tot em van aplaudir. Aquell dia, vaig entendre el poder transformador del teatre.

I què em dius de les habilitats socials?

La gent que em coneix sap que no soc especialment tímida, encara que m’ha costat anys, perquè sí que recordo sentir moltes inseguretats durant la meva infància i la meva adolescència. Va ser a partir de començar a jugar amb el teatre i impartint formacions, quan vaig començar a ser conscient de la meva manera de relacionar-me amb els altres. Tots podem sentir, en algun moment donat, la inseguretat quan estem relacionant-nos amb els altres, però si aprenem a identificar les nostres emocions, descobrirem noves maneres de relacionar-nos amb elles. Així que sí, el teatre també ens ajuda a millorar les nostres habilitats socials.

Aleshores, t’apuntes a fer teatre?

El teatre no és només per als escenaris; és una eina poderosa per a la vida real. Des de gestionar les teves emocions i perdre la vergonya, fins a aprendre a parlar en públic i millorar les teves habilitats socials, el teatre té una infinitat de beneficis. Estàs llest per a portar la teva vida al següent nivell? Vine i descobreix tot el que el teatre pot fer per tu.